söndag 27 juni 2010

rallykurs å koppeldrag



Kom på igår kväll när vi gick våran kvällspromenad att det kan ju vara värt att lägga ut här på bloggen att jag drar igång en rallylydnadskurs nu i sommar där vinthundar har förtur :) Kursen kommer vara på måndagar. Intresserad?, hör av er!

Angående koppeldrag så gick jag å mamsen på en gemensam promenad tidigare i veckan. Mammas hundar drar inte alls i koppel men det gör mina... Då mamma gjorde mig uppmärksam på en mycket tydlig/sann punkt; när jag är ute och går så går vi så fort vi kan av 2 anledningar nr 1: jag vill nå en bra puls för bättre förbränning. nr 2 vill att hundarna ska få så mycket motion som möjligt på den tiden man har till att gå långpromenader. Detta har resulterat i att mina hundar tror att vi har bråttom! vi måste skynda oss! Det är den känslan jag förmedlat till vovvarna på våra långpromenaderna för dom går inte alls så illa på våra rastningar. Men nu har ju jag semester och all tid i världen att gå våra långa långpromenader långsamt och oj vad skönt det är, både för mig och vovvarna! Nöjdast är Våga som tycker att våra promenader nu är såå mysiga <3 Intressant att det kan vara så lätt ibland!


måndag 21 juni 2010

Tånga Hed

Idag är första dagen på semestern å den började med 5 st 2or på älskade bilen på besiktningen, förhoppningsvis är det rätt lätt fixat =)
Det dumma med att uppdatera sällan är ju att det blir en hel roman så jag ska försöka hålla mig kort...
Helgen har tillbringats på hundpensionatet å passat vovvar när mor å far var iväg på den årliga kennel Torpedos träffen. Ingela var gullig å kom å hälsade på med Mindi å Dixi :)Å veckan innan dess var det konferens i Uppsala i dagarna 3 å jobb. Å helgen innan det var det ju den efterlängtade Tånga Hed helgen med vinthundsklubbens utställning på lördag å Whippetklubbens på söndagen!


Våga!

På lördagen ställdes Nota å hennes barn Lexi och Jippie. Det var ett väldans väder :( med mycket blåst å lite regn men alla hundar skötte sig bra ändå!
Domare för dagen var Felicity Thompson ( Barnesmore).

Bäst gick det för fina Lexi som kom reserv i unghundsklass med HP hennes kritik: lovely headed bitch with nice dark eyes and correct rose set ears, nice arched neck, shoulders good, would prefer more bend of stifle, moved very well in profile!

Syter Jippie plockade sin första 2a, inget jag hänger upp mig på då kritiken faktiskt kritiserade dom brister som hon har.

Mamma Nota ställdes i bruksklass och kom 2a i konkurrensen med följande kritik: beautiful head with typical whippet expression, very good ears, elegant arched neck, good front, nice spring of pastern, good dept of chest, good bend of stifle, moved soundly with nice front reach and drive from behind, presented in beautiful condition. Med så fin kritik kändes det snopet att inte få ett CK men vad gör det? Nota var på helt underbart humör och visade sig från sin bästa sida =)


Våga med sin snygge bror Nokia!


Nota på bordet.

På söndagen hade jag förutom lite hembakta kakor även med mig ett stycke ringsekreterare :) Det var min "gamla" lärare och kollega och vän Eva P som så snällt ställde upp att jobba för whippetklubben! Kvällen innan hade tillbringats med många goda skratt! Fick en vodoo docka i form a BOSS doll där det fanns gott om nålar att sticka om man ex vill ha högre lön, sluta tidigare osv =) haha den funkade nog då jag faktiskt fick löneförhöjning!

Extra roligt denna dag var att Eva & Lasse med dottern Ella hade kommit ner från Stockholm med Elvis! Har inte sett Elvis sen han flyttade hemifrån å hela familjen ska nu flytta till Finland så det var stor glädje att få träffa dom!
Elvis ställdes i unghundsklass, det var debut för både matte å Elvis men dom hade tränat rikitgt bra!!! Har inte deras kritik men dom slutade som oplacerade i klassen. Lasse tog lite kort så jag tänkte fråga efter några kort på Elvis då jag mitt smart hövve glömde kameran hemma...


Jippie och Lexi

I unghundsklass skulle systrarna Alexia och Lexi tävla men Nathalies Alexia hade tyvärr gjort sig halt i veckan så dom stannade hemma.
Domare för dagen: Edith Hanson (Dea Zenga) USA

Lexi däremot skötte sig som vanligt utmärkt med matte Maggan i ringen och det resulterade i en 2a placering med UK (CK) och följande kritik: Nice outline, pleasing head, good mover.

Så var det dax för Vågas 3e utställning och det i öppenklassen och det gick faktiskt bra för oss :) Hon kom 3a med UK och följande kritik: Nice balance, good shoulders, a little weak in rear.
Man kan säga att Våga och Annelies Eira kom på delad 6e plats i bästa tik då domaren ville ha kvar oss när hon placerade ;-)
Detta med att hon fick UK gjorde mig riktigt glad då hon nu har 2/3 klara för sitt trippelpris! Nu saknas "bara" ett sista licens lopp för LC och 2 tävlingar med godkända poäng! Målet för detta är att hinna i år men vi får se hur det går!

Fick hjälp av Annelie (Sagoruna) å Mathias å Marie (Källornas) för att ta lite fina kort på Våga =) Tog även kort på Våga å snygg Nokia ihop! Tack för all hjälp och dom fina korten! Det är Mathias Wendt som är fotograf till alla korten i detta blogginlägg och därmed hans bilder!



Våga i bästa tik klassen.

Jättenöjd med helgen av flera anledningar, dels att det är så trevligt att träffa alla goa människor! Nöjd med mina vovvars insatser! Nöjd å glad över bappisarna i min första kull utvecklats så väl å då är dom inte klara än! För att inte tala om bappisarnas underbara ägare!!! Ska även tacka Lexis Erika som var ovärderlig hjälp genom att fungera som hundhållare åt mig!

torsdag 10 juni 2010

snyggaste tårtan



Lätt den snyggaste tårta jag sett iallafall!

Utställning Vbg



Detta är bilden som var på tårtan :)


Först å främst tänkte jag tacka för intressanta fodersvar angående tidigare blogg inlägg! Alltid roligt att höra vad och varför man ger sin hund den mat man gör. Får ibland för mig att vi vinthundsägare funderar mer på foder än andra olika "ras ägare", har dessutom fått för mig att vi lägger mindre förmögenheter på snygga halsband/koppel, täcken å hundsängar. Kan det stämma tro?

I söndags var det dax för Vågas andra officiella utställning och nu var det i SKK´s i Vänersborg. Vädret var strålande underbart! Våga skötte sig bra, börjar bättra sig i rörelse och inte bara tittar på mig men det kan alltid bli bättre. Jag kunde oxå ställt henne bättre då jag drog ut henne lite för långt. Domare var Ann Christin Johansson och kritien löd: mycket feminint huvud med fint uttryck. Bra hals och rygglinje. Välvinklad. Rör sig bra. Resultatet blev att hon kom Reserv i öppenklassen. Nästa gång tar vi vårat CK/UK så vi har kommit lite längre på trippelpriset =)

I måndags åkte vi till Aktiv Hund i Velanda för träning på löpband för första gången :) Liz gjorde en genomgång av Våga och allt är bra med lilla Blå, väldigt mjuk i sin kropp! Hon är mjuk hela hon säger jag :) Hon fick 3x 4min,6min,5min på löpbandet och det var roligt att se hennes rörelser när hon var fokuserad, riktigt bra! Ska se om jag kan unna henne lite träning i bassängen med, hänger ju lite på ekonomin med tyvärr...
Varför gör jag detta då kanske ni undrar? Jo; det är svårt att gå i ett tempo där Våga håller trav så det blir mycket passgång för fröken, vill träna upp rätt muskler för utställningsringen och skönt att hon blir genomgången med tanke på lure träningar å övrigt. Hade jag själv haft kondis så hade jag ju kunnat springa med henne själv men då jag är av övertygelsen att man bara springer vid nödfall så... Skulle ju kunna cykla med men fröken börjar "glutta" på cykeldäcket och med min tur skulle det säkert ske en olycka och jag betalar hellre pengar för att slippa, shit happens anyway!

Denna veckan har jag haft terminens sista lektioner med mina elever å dom e för goa!!! Ex så fick jag ett skönt rim helt i min stil å humor till presenten som var en söt anti stress pryl av några av tvåorna!!! Å 1orna kom imorse med en tårta från Ritz bageri där det var en bild på Nota, Våga Å Jippie!!! Ska lägga ut bilden så fort jag får den på mejlen. Det är sånt här (bland annat) som gör det värt att lägga ner all blod, svett och tårar på barnen. När dom förstår att man vill dom väl och att dom ska utvecklas till goa människor med bra känsla för djur.

Nu väntar avslutning för 1or å 2or imorn följt av utställning hela helgen i Tånga Hed =) Som följs av konferens i Uppsala mån-ons. Blir nog uppdatering på Torsdag =)
Ja just det! Har anmält Våga och Jippie till BPH testet där whippet är en av fem raser där ett nytt "mental-test" för sällskapshundar ska tas fram, spännande!

fredag 4 juni 2010

Foder å annat.


Nu så här innan denna terminen är slut så är det väldigt mycket fullt upp!
Tänkte bara göra ett kort inlägg, bättre sent än aldrig!

Har varit hos Henrik och kollat på Memmas fina valpar =) Riktiga godingar som nu har flyttat till sina nya hem, vilket var tur då jag får valpsjukan varje gång... Vi får väl se när det blir bappisar här, det är ju planer på nästa år =)

Har varit på Dingle naturbruksgymnasium med mina elever tis-fre vecka 21. Det var en rolig och mycket utvecklande vecka som satte oss alla på prov! Har gjort en utvärdering med eleverna och det verkar som att dom trots allt uppskattade veckan och fick med sig många goda erfarenheter/livserfarenheter.

Har även varit på brukshundsklubben och träffade där Anneli med Yra å Ina å Mindi å lilla Dixi =) Tränade lite med vovvarna och busade lite med Dixi ;-) Jippie fick prova på lite på agility banan och tyckte det var riktigt roligt, sådär så att det kittlas lite i magen =)

Har även gått å funderat lite på det här med foder =)
Haha det är faktiskt något som jag frivilligt gärna går och tänker på, vet att jag är lite konstig men jag tycker det är intressant!
För tillfället så får Våga & Jippie färskfoder på morgonen, Nota torrfoder och på kvällen får dom torrfoder. Detta för att dom yngre damerna inte har någon större aptit på morgonen. Här kommer lite foder dom ätit å reflektioner om hur det funkat, om nån orkat läsa så här långt å har egna tankar å ideer så får det gärna kommenteras =)
Klass färskfoder- äter dom som nu på morgonen, nöjd.
Standart torrfoder- äter dom nu, nöjd! Imponerad av att dom bajsar så lite och fast, borde tyda på mycket hög smältbarhet? Plus för att det är svenskt!
Priima färskfoder- billigare än Klass och funkade minst lika bra men finns bara i 1 kg´s korvar som blev lite kladdigt å meckigt.
Magnussons Meat and Bisquit- känns bra med bakat svenskt foder men tyckte dom blev lite för mjuka i magen av det.
Orijeen- dom verkar gilla det och är bra i magen, dock för dyrt för min plånbok...
Eukanuba- dom gillar det inte särskilt mycket faktiskt...
Hills- har funkat bra, Nota har gått på deras led foder, light variant å jag lovar att hon bajsade mer än hon åt men gick bra ner i vikt på det.
Doggy- äter dom glatt, billigt och svenskt men dom fiser för mycket på det.
Robur- valparna å Nota åt Robur och det funkade bra, svenskt.

Har provat fler fodersorter men inte så länge att det går att uttala sig om det.
Huvudregel gällande foder sägs ju vara; så länge man är nöjd och det funkar så finns det ingen anledning att byta och jag håller med (trots at det kanske inte verkar så :) Det är bara det att jag är så nyfiken gällande foder!
Summan av kardemumman- väldigt nöjd med Standardt kombinerat med färskfoder kanske för att det är svenska och icke överreklamerade foder utan hundfoder kort och gott, som mina flickor funkar bra på, vad äter din/dina vovvar?