måndag 28 februari 2011

Vågas vikt vecka 5

Nota´s Crew Gula "Jonas"

Inga magbilder idag heller... Men däremot vikt news!

Vet inte om jag bara inte hittar vikten för förra veckan eller om jag missat att skriva ut den men "förra" veckan hade hon gått ner till 12.1 kg och idag vägde hon 13 kg, en ökning på 0.9kg på 8 dagar =) !

I lördags hade jag trevlig besök av familjen Hansson här, dom imponerade på vovvarna genom att ha med sig goa gottor och på mig genom att vara en go familj!

I söndags var jag på en genom klubben anordnad föreläsning, gratis för oss intruktörer och en mycket uppskattad "morot". Kerstin Malm var inbjuden och hon hade såå mycket intressant att prata om! Kerstin har mitt drömyrke, hon är hundetolog, får ni någongång chansen att gå och lyssna på henne så tycker jag att ni ska göra det. Ska se till att skriva ner ordentligt om föredraget en dag, det måste smälta in först. Men jag gillar verkligen hennes point of view, hon är som sagt hundetolog, hon har studerat läran om djurs beteenden och dess orsaker, specefikt mot hundar. Känner mig rik på insikter genom hennes föreläsning och även genom Andres Hallgrens föreläsning i höstas, där även hans genuina djursyn lyste igenom =)

fredag 25 februari 2011

Midjemått för vecka 5

Bilder från dagens promenad :)

Tiden går fort när man har roligt sägs det. Så lov veckor är nog extra roliga!
Trots att jag inte har planerat in något så fylls dagarna fort ändå, men bara med trevliga saker och då är det helt okej! Har varit social så gott som varje dag och även hunnit med att träna vovvarna. Hade önskat att det inte vart så kallt så vovvarna hade viljat gå längre promenader när man är ledig å allt men vad ska man förvänta sig på ett februarilov?

"om vi hoppar upp på saker får vi godis" =)

Idag var det däremot runt 0 grader så det blev en skön skogspromenad med mycket lös spring för vovvarna. Våga skulle nog vilja haft ett täcke på sig, hon är alltid mer frusen än Nota och Jippie, men Jippie tror ju att hon är en flat så det är svårt att jämföra med henne *hihi*



Imorn kommer valpspekulanter på besök, ska bli trevligt!
Har bott i lägenheten och Uddevalla i 3 månader redan, känns bra!
Ska på föreläsning av (hund) Etologen Kerstin Malm på söndag, ska bli intressant!
Finns platser kvar för er som är intresserade, passa på!!! Mer info finns på Råhagens BHK.
Hihi Vågas midjemått för denna veckan är 50 cm, en ökning på 5.5 cm på en vecka =)



onsdag 23 februari 2011

Bappisar från Torpedos

Idag har jag varit hos mamma å fotat Snäckans valpar, några kort blev riktigt bra :)

tisdag 22 februari 2011

Bad å sånt!

Nybadad Våga under filt.

Ikväll fick alla flickorna varsitt mer eller mindre uppskattat bad :) Har ju lov denna veckan å håller på att få ordning hemma (blir man nån gång klar?), idag har jag vart på tippen, uppe på vinden och nere på återvinningen, tvätt tid på torsdag och även tid till att damma å städa lite, tvätta hundfiltar osv. Flickorna är färdig löpta för denna gången så ett bad kändes passande :) Idag blev dom tvättade i Espree Rainforest. Vovvarna struntade säkert i att det luktade gott men upplevelsen blev bättre för mig =) Har luktat på detta schampoot från Espree innan, å det luktar verkligen såå gott! Tycker faktiskt även att allergin blir bättre på nybadade djur, sanning eller inbillning?

Nybadad Jippie under filt.


Fast det går så otroligt fort att ge en whippet ett bad så sker det väldigt sällan här hemma! Till skillnad från när jag hade Chessie (Bearded Collie), då badades det MYCKET oftare, ändå såg första sköljningen ut som oboy i vatten... Whippeten är en otroligt lättskött ras, jag kan bara jämföra med beardisen och flattarna men sanningen är att man har färre bad, ingen pälsvård och ingen trimning (inte av päls iaf). Det ger tid till mycket annat som jag tycker är roligare =)

Nybadad Nota på kudde, prinsessan på ärten :)


Ps Ågisen har börjat äta igen denna veckan å jag blir mer p mer säker på att det finns ett gäng efterlängade små !

fredag 18 februari 2011

midjemått, koppel, halsband å te


Vi börjar med Fröken Blå´s midjemått som står stilla från förra veckan, vilket jag kan förstå då hon knappt har ätit på en vecka. Vilket INTE är likt henne, hon brukar alltid komma tassande varje morgon när det vankas färskfoder frukost, denna veckan har hon legat kvar i sängen tills dess att jag tvingar upp henne för att vi ska till jobbet. Nr 1, 2, 3, 4, 5 osv på Vågas prioriterings lista är vila, vila, vila. Detta med att inte vilja äta ska vara ett gott tecken då det hos hennes, mormor, mamma och syster har visat samma tecken när dom har haft smått i magen. Jag tror oxå att det finns små liv där =)


Och idag hämtade jag ut mitt efterlängatde paket på posten (bor i lägenhet annars hade dom legat i brevlådan) som är beställd från Belaras hundhandverk. Det är halsband med texten NOTA´S CREW och koppel med mässingdetaljer. Ett halsband med koppel till varje vovva här hemma :) Vovvarna fick ha sin nya "outfit" på sig på kvällspromenaden och kopplen var otroligt mjuka och snälla för att vara nya, inte alls så där stela och bråkiga som nya koppel kan vara :) Denna gången tog jag koppel på 1.60 då längre koppel tryter på mitt tålamod (extra sen rökningen försvann). Och halsbanden, dom är så fina och sjukt mjuka, bra passform och hundarna trivs bra i dom! Ska försöka få till ett kort på hundarna med halsbanden på så ska ni se så fina dom blir =)




Till sist så ska jag promota ett te som är så gott så det finns inte ord!

Var hos Eva i veckan och hon bjöd på detta underbara te, har ingen koll på vilken kopp i ordningen av alla 1000 tals koppar te vi druckit men under våra 10 te drickande år så är det Det godaste!

Detta te är inte som alla andra, för det är inga te blad i, det är bara kryddor vilket ger en otroligt kraftfull och fyllig smak. Det är så att jag verkligen längtar efter min kopp te!

Jag hittade det på Maxi i Uddevalla 38 spänn för 15 påsar, värt!

*nam nam*



Tack även till er som kommenterat förra inlägget! Uppskattat!

måndag 14 februari 2011

funderingar (långt).

Våga provar rundbana.

Satt idag och kollade på whippet forumet och hittade en intressant tråd som bland annat handlade om rasen är delad eller inte.


Ni som känner mig vet att jag tänker väldigt mycket, ibland mer än vad som är nyttigt...

Jag är även en enorm nörd, kollar whippetarkivet varje dag på varje nyuppdaterad hund med bild, vilket gör att jag ser många whippets varje dag, vilket jag tror är bra.

Jag har även mina rötter i rasen flatcoated retriever där uppfödarna strävar efter att behålla rasen dual purpose, detta tänk är även det som jag är uppväxt med.


Jag funderade länge och väl om jag skulle göra ett inlägg på forumet men... fegade väl ur eller nåt? Eller så undviker jag att dra på mig "dumma kommentarer" som tyvärr kan förekomma på forum.


Hur tänkte jag nu då? Jo, såhär! Först och främst hoppas jag alla är överens om att vi pratar om friska och mentalt trevliga hundar, oavsett "delning". Hur vi vet att dom är friska och mentalt rastypiska är en annan mycket intressant diskussion! Detta är egentligen den viktigaste för utan en frisk och trevlig whippet spelar det faktiskt igen som helst roll hur den ser ut.


På tråden upplever jag det som att det pratas om flera olika "typer", dels utställning, lure, rund och även rakbana (?). Till saken hör att vi som uppfödare ska hålla oss till en standard för att bevara rasen whippet såsom den står beskriven. Och liksom biblen finns det flera tolkningar.


För att försöka göra detta inlägg såpass kort att någon kanske orkar läsa utan fina bilder osv :) Så... TROR jag att om vi tog bort alla "bästa listor" av alla de slag så hade vi gjort rasen en tjänst. listor från snabbaste till snyggaste. Utställningar handlar egentligen om att bedöma ett avelsresultat, jag tror att det hade varit bäst om vi bara bedömde avelsresultatet i en skala och inte placerade hundar. Det hade garanterat gynnat avelsbredden.


På tal om bedömningsport så kommer lure coursing på tal och med tanke på att det är vårat officiella bruksprov så tycker jag att det finns massor att prata om! Även här önskade jag att det bara fanns två nivåer; godkänd och icke godkänd.


Gällande rund och rakbana så är det enkelt, snabbast hund vinner! Hur underbart är det inte att slippa bedömnings sporter? Men för att även här få till en ändring som gynnar rasen så tycker jag att man kan ha tider i kval för att hundarna ska springa med jämnsnabba hundar. Men i final lopp kan först hund över mål linjen vinna, så slipper folk jaga hundradelar osv. Med andra ord ingen tidtagning i finalerna.


Jaha kanske någon tänker nu, nu försvann ju allt det roliga! Nej svarar jag, det hoppas jag verkligen inte :) För det är väl lika trevligt att umgås med rasfränder oavsett resultat?

Om man tävlar för att man vill vinna så hoppas jag att man är väl medveten om att det inte längre handlar om rasens bästa, det handlar endast enbart bara om sin alldeles egna EGO tripp, som jag inte tycker ska bekostas av en ras som vi älskar.


Sen ser jag inget som helst problem i att vi skulle meritera våra hundar i någon annan "icke vinthunds sport" såsom bruks, lydnad, agility, flyball, rallylydnad, viltspår osv. Det tyder bara på mångsidigheten hos våran ras.


Till sist så tycker jag att det är så GULD att whippetklubben har sitt instiftade trippelpris som jag personligen ser som en mycket fin utmärkelse! Den visar att min hund är rastypisk, kan springa (på något sätt) och att den även kan göra något mer. Det visar inte att min hund är en stjärna men det visar att min hund är en god representant för rasen and guess what; rasen är inte "byggd" av stjärnor, den är byggd av medelmåttor.


Oj kan verkligen fortsätta i all evighet men pausar mig här =) Kanske klistrar in på forumet, kanske inte. Trots allt tycker jag att vi ska prata om sånt här live och inte i text.

Men jag tycker ändå att våran rasklubb värnar om våran ras med exempelvis trippelpriset, det kanske finns fler liknande "utmärkelser" som kan stiftas? Och det är upp till oss, hundägare som uppfödare att meritera våran hundar (om vi vill) så brett som möjligt och använda oss av vårat sunda förnuft och inte använda våra vänner som ego trippar.


Vore ju skoj om någon ville kommentera med något OBS man behöver inte hålla med, bara hålla en vettig ton.

lördag 12 februari 2011

å så vikten

Hmm ja här blir jag konfunderad!
12.4 kg vilket i så fall skulle vara en viktnedgång på 0.5 kg på en vecka.
Hon har fått samma matmängd som innan med var nu nykissad innan vägning och har inte haft någon matlust idag (som egentligen är ett bra tecken).
Promenaden idag tyder också på att det är något, alla vovvarna lösa men Våga hon skulle vara hos mig och blev arg på Nota och Jippie när dom kom brötandes rakt på oss, passade verkligen INTE fröken Våga att bli påsprungen idag!

Bild på Våga när hon var liten :)

fredag 11 februari 2011

midjemått för vecka 3


Fotograf: elevs pojkvän Daniel Justren.


Hmm tror baske mig inte att jag är ensam längre i den ökande midjemåttsklubben på Cyklonvägen 5 längre... Blir så svindlande glad att jag nästan inte vågar att tro det! Blir att åka och väga imorn och se om Våga även hänger med i den klubben ;-) * Våga har dock rätt skäl att öka * Fick flera spännande mått idag men det ska ha sett en ökning på minst en halv centimeter, alltså 44.5 cm runt Vågas mage.


Igår blev jag ett år äldre, för tillfället är summan 28 år. Snart är man inte ung och snygg längre, snart är man bara snygg! Å jag gillar att fylla år! Enda dagen hela jäkla året som är min, bara min :) Alla dagar borde börjas med att öppna paket! Hade en toppendag där jag blev uppvaktad på jobbet av både kollegor och elever, i telefonen av nära och kära, på fb av tokmånga! På kvällen kom Ina hit och även Angelica som hade vägarna förbi, vi smaskade på smörgåstårta och chokladtårta *mumma* På söndag blir det även Thai restaurang med dom som kan, ska bli så skoj! Som vanligt var det snö på backen och i luften såsom det brukar vara den 10e februari, its ok men snälla våren, skynda dig hit!


Idag åkte jag med eleverna på kaninutställning i Vänersborg, det var 1600 kaniner anmälda om jag inte missminner mig! Whippetvärlden är otrolig får jag lov att säga, när det även gör sig påmind på en kaninutställning! Träffade Lena på kennel Bellsweets som kunde berätta för oss om hur det går till, hon var även snäll och parkerade oss hos domaren Peter Landberg kennel Hickorys som berättade om konsten att dömma kanin. Detta var superuppskattat av eleverna och mig! Till sist träffade vi även Jenny på kennel Dixietown som har de första exemplaren av rasen Röhn i Sverige, även hon var vänlig att dela med sig av sin kunskap till oss. Tack vare whippets så blev kaninutställningen en upplevelse på en helt annan nivå, whippet är bra! För att läsa om utställningen, klicka här!

Fotograf: Birgitta Thörnqvist

onsdag 9 februari 2011

Fotograf: Christine Schneitler.
Här kommer en bild på Nota´s Crew Gula "Jonas" från sin förra utställning.
Träffade ju Jonas med matte Jana och hennes andra whippet Jasper i somras och det var så roligt att träffa dom allihop, dom bor ju i Tyskland så det är inte nästgårds. Jonas gick som valp under smeknamnet Walter och är fortfarnade en mycket speciell kille för mig och de som hann lära känna honom, han hade sån skön utstrålning!
Förutom att han är en mycket väluppfostrad go whippetpojk så tränar dom lydnad (för att få tävla agility måste hundarna genomgå ett lydnadsprov i Tyskland), Jonas har även sin lure coursing licens och ställs ut, har CAC på utställning!
Tänk att han kan ha sån tur med sin första kull att få tag på så många goa valpköpare!

lördag 5 februari 2011

promenad och vikt

Lördagsvägningen var lika avslöjande som midjemåttet ;-) med andra ord som förra veckan 12.9 kg för Fröken Blå.
Efter vägningen åkte vi mot Uddevallas "brukshundsklubb´s-hållet" för att gå en sväng med Ina, Mindi och Moff. Det var en promenad på ynka 4 km MEN den var icke att förakta!


Den började behagligt med lite snö, lite is och lite vatten och stigen ledde oss ner i fördrävet =) Nej men allvarligt, allt som allt gick vi drygt 5 km och det tog oss 2 timmar, fullt kämpandes, svärandes, psykbrytandes runt. Hade lust att sätta mig och grina i slutet, man gick och gick men kom ingenstans, bara gled runt som om man vore aspackad.
Tur att man har gott sällskap på dessa turer! Mådde trots allt bättre efter promenaden så det behövdes nog pysas ut en del negativ energi i form av kraftansträngning och fula ord =)


Hundarna på en av dom få platser där solens strålar smält bort allt det vita.
Haha i veckan skulle Ina å jag ta en liten kvällsrunda, den slutade på 8 km efter att vi hade gått upp till Anneli och voffsarna, fått lite god fika och sedan knatat tillbaka, det var en underbar känsla som faktiskt skvallrade om att våren är på väg, den har bara inte hunnit fram än, it´s just february :)
By the way; rökfri i 3 veckor och 3 dagar!


* GRATTIS även till syster Mikis bappisar som kommit till världen *

fredag 4 februari 2011

Vecka 2 och godis !

Äntligen efterlängtade fredag igen! Jag gillar helgen för jag gillar att ha sovmorgon men det är nog inte därför ni läser på bloggen nu? Tror ni kanske är nyfikna på Vågas vecko midjemått, det har jag oxå varit! Har varit ruskigt nära att "smyg" mäta henne i veckan men har lyckats hålla fingrarna i styr =)
Veckans mått var även denna gång 44 cm, vilket borde vara normalt att det inte skett någon ökning i omfång än. Imorgon ska hon vägas =)
Tycker av någon anledning att hennes päls har blivit mjukare, dont know why :)

Här är bildbevis på vad som inhandlades förra helgen i Uddevallas nya zooaffär som heter zoonet. Hundkex såldes för 2.90/hg så skålarna hemma fylldes på :)
Närmast kameran ligger vridna tugg som normalt kostar 19 kr st men som nu såldes 3 st för 30 kr och hundarna tyckte dom var mums! Smaksatta så att det var mer intressant för hundarna.

Meh! Kan ju inte fota det goda, ge nåt till oss med!
Har öven beställt gott från Olivers Petfood då dom har mycket gott till vovvarna som inte innehåller massa skräp. Har även provat Olivers hundfoder men tyckte inte att det var någon höjdare, hundarna pruttade mycket på det. Men dom har bra uppfödar rabatt (även på bara godis) och är väldigt tillmötesgående så tummen upp!

I mitten här står 5 kg träningsgodis, semi mjuka och mycket uppskattade av vovvarna!


Hela torkade fiskar, riktigt gott om jag frågar hundarna, räcker länge då det får plats många firrar i en påse (och jag beställde 4 påsar).

Torkade köttbitar som hundarna också gillar, går att "knäcka" på längden så blir det fler om man vill ha mindre bitar.
Till sist vill jag tipsa om en bok av Kerstin Malm som heter "lär känna din hund - och dig själv". Mer om Kerstin Malm hittar du på hennes sida, finns även roliga hundaktiverings "grejer" att köpa =)