måndag 30 maj 2011

Enzo åker

Idag kom Eva & Lasse för att hämta hem lille Enzo.

Det måste vara ett fint "betyg" då dom köpte Elvis ur min förra/första kull då dom bodde i Stockholm och nu har flyttat till Finland och hade ca 100 mil en väg för att komma och hämta Enzo hos mig! Jag säger bara jösses! Och hoppas att resan hem går bra och att Elvis blir glad över att nu få en alldeles egen "fellow whippet".

Var lite extra tungt att lämna godingen idag då han har bott hemma längst av dom alla (Luna inte medräknad). Tänk att dom alla nu flyttat! Redan! Vart tar tiden vägen egentligen?

Ja lycka till nu mina små "barn" i era nya hem, det kommer gå kanon, det är jag helt övertygad om och alla fina "valp rapporter" tyder även på det.

uni luna, enzo å idra


Ikväll har jag stulit massor av kort från Inas kamera =) hihi busigt!
Dom första bilderna är från ikväll då Luna & Idra hade en playdate på bästa ängen,
gräset är dock redan så högt att det "slukar" små valpar som leker jage och vi kom fram till att man skulle filmat när dom små grynen for fram!





Fina Idra!

Nu sover Lunisen gott i soffan bredvid mig, gott att få busa med syrran nu när brorsan har åkt, blir väldigt tomt annars!


Nästa gäng bilder kommer från i söndags när vi var på klubben för lite hundträning men även valparna fick komma ut och känna glädjen på appell planen!



vallhund? Fick se många läggande i fart och kryp i det blöta gräset!

Hihi här ser han ut som en Ikea råtta!


Vackra syskon!





Tackar Ina för alla kort!


lördag 28 maj 2011

motion och mental stimulans

Nu börjar det finnas lite tid till inlägg som handlar om tankar och reflektioner. Till exempel så har jag tre vuxna hundar som inte har levt sina "normala" liv lite drygt två månader. Dels för en väldigt dräktig Våga och sen har det inte alltid varit så lätt att lämna valparna ensamma hemma för långpromenader med dom vuxna, särskilt inte när bappisarna blivit lite större och mer krävande. Det har ju inneburit mindre motion och mental stimulans. Som med alla hundar resulterar det på ett eller annat sätt i någon form utav "felbeteende". I mitt fall så har dom börjat reagera på andra hundar som vi möter i koppel, inte önskar men helt okej i och med att jag vet varför beteendet dykt upp och hur jag ska komma tillrätta med det :-) Alltså genom fler längre promenader och lite tankearbete.

Något som är skönt är att detta är något som dom flesta "hundmänniskor" är medvetna om! Motsatsen är att man alltför många gånger hör att hunden är dum i huvudet hit eller dit, inte fattar, är trög i hövvet, olydig! (?) osv. Då brukar jag svara att hunden blir som den umgås, så skyll inte på den, vet inte om folk fattar men dom brukar tystna i allafall! Tråkigt när man skyller sina egna tillkortakommanden på hunden. Det är även i dessa situationer som jag funderar på om folk verkligen vet vad för hund dom har i snöret, vad för arbeten hunden vart avlad för att utföra.

Vart jag än bor så blir jag ofta negativt förvånad över hur lite man ser hundarna i området någon annanstans än just på området, väldigt få av dessa hundar syns mer än nån kilometer från där dom bor, vissa kommer inte längre än runt huset... Det är oftast dessa hundar som härjar och låter som mest dessutom, vilket gör att husse/matte drar sig ännu mer för att ta ut hunden, dom vill ju inte behöva skämmas för sin "dumma" hund! Tänk om dom istället hade försökt med den enklaste av enkla lösningar på "felbeteenden" och nej det är inte att rycka, slita å dra i kopplet, inte heller att bestraffa med ord eller fysik. Den enkla lösningen är att låta hunden få den grundläggande motionen den har behov av, det tillsammans med några tankenötter för vovven brukar göra succé. Sen tycker jag inte heller att folk ska skaffa mer hund än att dom kan känna att dom klarar av att hålla sin hund i utåtagerande situationer.

Folk kanske även borde ha bättre självskattning så att dom valde en ras som passar dom, eller kanske ingen hund alls! Mina elever fick för ett tag sen en uppgift i att intervjua andra på skolan (olika åldrar) som ville ha hund och sedan genom svaren på deras frågor försöka hitta lämpliga raser, det blev sällan i närheten av de raser som personerna i fråga hade tänkt skaffa själva utan oftast mycket mildare och mindre krävande hundar. Och jag tror att eleverna också fick sig en rejäl tankeställare i att raser inte bara ser olika ut, de har även olika egenskaper.

Ja detta är en moralkaka som kan hålla på i evigheter :) Och dom som borde läsa informationen är säkert ingen som läser min blogg ändå!

Och ja jag trivs verkligen bra med mina whippetar och vårat liv som vi lever, för att leva ett liv i harmoni tillsammans måste ändå vara det bästa som finns! Det handlar inte om att vara varken fräck eller vad man presterar, det handlar om att ha ett gott liv ihop. Jobba med hunden och inte emot !

Arwen åker

Igår kom Xsara, Kristoffer och lille Elias för att hämta sin nya familjemedlem Arwen!
Arwen kommer flytta till Kvänum och ha hundkompisarna Babe (flatte) och Storma (Afghan) så mycket bus väntar.
Har redan fått en uppdatering på att resan hem och natten hade gått så bra =)

Arwen med nya matte Xsara å lill husse Elias!


onsdag 25 maj 2011

massor av bilder

Idag efter jobbet åkte jag hem till mamma för att fota både hennes och mina valpar!
Måååånga kort blev det på dom små och här kommer att smakprov!