I söndags var jag i Vänersborg på en föreläsning av Anders Hallgren om stress på hund, det var studiefrämjandet som hade bokat honom och det var en mycket uppskattad dag!
Tog anteckningar under dagen och detta inlägg är till er alla men mest till mig som behöver få det på pränt på bloggen då jag är mästare på att slarva bort block och anteckningar!
Stressraketen
1. (retning)Autonoma nervsystemet reagerar.
2. (stress) Hormoner (adrenalin och noradrenalin) från binjuremärgen skickas ut i blodet.
3 (negativ/påtaglig stress) Hormoner (Kortisol) från binjurebarken skickas ut i blodet.
Steg 3 (kortisol) i stress raketen är den "farliga stressen", lång halveringstid på kortisol.
Beroende på individ så blir hunden olika lätt blockerad pga stress.
Summan av stress, ofta och av många olika anledningar, är det som avgör hur allvarligt påverkad hunden blir.
Man kan med hjälp av "mindfulness" träna hunden att inte bli blockerad effektiv träning är ex operant träning, fungerar bra vid stressande situationer ex hundmöten, miljöträning, ljudträning osv.
Hundars sätt att bemästra stress/coping
Aktiva copers kämpar eller flyr, hundar som är aktiva copers lever längre, har större känslovariationer.
Passiva copers ger upp, hundar som är dämpade och inte outgoing.
- Dominant träning kan göra hundar till passiva copers.
-Positiv träning kan göra hundar till aktiva copers.
Egen reflektion: Tyvärr kan viss träning och uppfostran resultera i inlärd hjälplöshet (kommer här att tänka på Ceasar Milan). Kommer även att tänka på vissa hundar som jag träffat på hundpensionatet som är så sorgliga att se, man kan verkligen se hur dämpade dessa hundar är, hur dom helt slutat kommunicera med omvärlden och bara är... Ägarna verkar sällan se detta som ett problem men problemet är att dessa hundar i stort sett inte finns, kanske fysiskt men inte psykiskt.
Inlärd hjälplöshet är som det låter, hundarna lär sig att det finns inget sätt för dom att påverka sin situation alls, ofta genom att dom straffas vid varje försök engagemang. Sorry men enligt mig vill endast en hjärndöd människa ha en hjärndöd hund.
Hundtänk: Inte hur ska jag få hunden att ex sluta med att...
Utan hellre: varför gör hunden...
Egen reflektion: Många träningsmetoder mot många hundproblem idag är så kallade quick fix och är ungefär lika smart som att laga bilen med tuggummi istället för att svetsa, get it? Minns såväl en kurs jag hade i allmänlydnad för ett par år sedan, kursen bestod till stor del av avlivningshotade hanar i 2-4 års åldern. Ägarna ville ha råd i hur dom skulle ta tag i hundarna, hur dom skulle betraffa som så att dom lyssnade (!?) och hur dom skulle kunna dominera sina hundar till lydnad. Istället fick dom tips och råd på hur dom skulle jobba på sin relation, hur dom skulle träna hundarna till att klara "svåra" situationer och hur dom skulle belöna. Det byggde upp en tillit som inte funnits på länge och hundarna såg sina ägare som en tillgång istället för...ja hur dom nu "såg" på sina ägare. Kan lova att jag hade lyckliga ägare på slutet av kursen som hade skaffat sig nya och roligare instrument till att få sina hundar på rätt köl (var ju egentligen ägarna som nu var på rätt köl) =)
Stress och hjärnan
*Den viktiga balansen (vet hur jag menade när jag skrev ner det men... minnet... tror jag syftade på balansen av stress och återhämtning, all stress är ju inte negativ).
*Många delar av hjärnan hjälper till att balansera känslor (limbiska systemet) mot förnuft (frontal loben, neocortex), viktigt då hunden har nytta av att "lyssna" på känslor vid vissa tillfällen och har större nytta av att "lyssna" på förnuftet vis andra tillfällen. För att kunna träna bort stress hos hund så behöver man träna och aktivera hundens förnuft.
-Emotionella beteenden är kvicka (i en vinthunds fall; oj en hare *tjoff iväg*)
-Logiska beteenden är långsamma (i en vinthunds fall; oj en hare *tjoff iväg* tappade bort haren och hör nu matte/husse ropa i fjärran. I de flesta fall hinner hundarna ju dra på viltet innan vi har hunnit få stopp på dom. Om vi däremot ser viltet innan hunden så kan vi aktivt jobba med hundens logiska tänkande och därmed påverka sitationen till vår fördel.
Egen reflektion: hund ser hare = retning= påslag av stress för att ge musklerna blod och energi till jakten, redan här har hunden gått in i ett emotionellt stadium och är okontaktbar=jakten ett faktum.
Scenario två. hund ser hare=retning= retning tränats till annan reaktion ex världens bästa belöning hos mig, jakt uteblir, lät enkelt va? Mycket lättare med en retriever vill jag lova!
Gas och broms
hmm här har jag ju målat så fint i mitt block...
Gas-> sympaticus-> höger hjärnhalva-> ökar hjärtfrekvens-> limbiska systemet-> amygdala (starka känslor ex ångest, aggresion) ->noradrenalin som är en signalsubstans.
Broms->parasympaticus-> vänster hjärnhalva-> dämpar hjärtfrekvens-> neocortex, front lob -> hippocampus (logik) -> seretonin som är en signalsubstans.
Vanliga stressorsaker
* Överstimulering ex hundar som OFTA har häftiga jaktlekar (tänkte på whippet här), jagar boll, pinne, frisbee. Beroende på ras och individ så är det mer passande med någon gång i veckan. Det är viktigt hundar som hyperaktiverats (med stor stress) får möjlighet till återhämtning! Finns ju hundar som tyvärr dagligen "motioneras" med bollar och pinnar, där ägarna tror att det är glädje dom ser men egentligen är det en hyperaktiv hund. överstimulerade hundar får ofta reaktioner med starka överslag.
* Understimulering, mycket vanligt och även här reagerar hundar olika beroende på ras och individ. Dom flesta "problem hundar" finns representerade där lösningen helt enkelt hade varit motion och vettig hjärngympa för att få utlopp för sin energi. Egen reflektion, med tanke på hundens beteenden som finns i dess arv så är det inte så konstigt att vissa hundar mår dåligt av en halvtimmes promenad och några rastningar per dag. Finns ju ett stort rörelsebehov och ett enormt stort behov av att söka föda. Så om vi promenerade våra hundar mer och lät dom jobba för sin mat ex träna trix, släng ut maten på en äng med högt gräs så dom får använda näsan å hjärnan, låt hunden på promenaden få "godis" genom att den hoppar upp på stenar, balanserar på stockar, bänkar och träd osv.
*Osäkerhet är en väldigt stark stressor, osäkerheten kan vara gentemot oss, miljön och osämja i en hundgrupp. En hund med stor osäkerhet mår bra av fasta rutiner så att den vet vad som ska hända. Om det finns osämja i en grupp som inte går att lösa, så mår hunden bättre av att flytta till ett annat kärleksfullt hem, hellre det än att gå runt hela livet i stress av osäkerhet till annan hund i familjen.
* Många och hårda krav stressar hunden till passivitet. För vissa ägare är detta säkert en exemplarisk hund som inte tar några som helst initiativ men för hunden är det inget liv. Hänger ihop med stress pga osäkerhet, i detta fall genom att inte veta när och varför bestraffning efter bestraffning kommer resultatet blir inlärd hjälplöshet.
* Chock/post traumatisk stress syndrom (ptss). Hundar kan av olika anledningar drabbas av chock, kan ske pga olycka, att den blir skrämd (med eller utan vilja av ägare) av ex el, smällare, åska, etc. Akut traumatiskt tillstånd leder till en reaktion av panik som ofta följs av försök till flykt eller en reaktion av "freeze" (stel av skräck). Efter att hunden har upplevt en ptss så ligger det ALLTID ett latent traumatiskt tillstånd under ytan, vilket innebär att det nu räcker att hunden känner igen en situation eller ett ljud eller lukt för att den ska drabbas av ett akut traumatisk tillstånd. Det latenta tillståndet innebär alltså att hunden kan genom en mycket liten retning som kopplats till ptss upplevelsen göra att den genast går in i ett chockartat tillstånd. Detta är mycket stressande, finns individer av "alla" arter som dött av chock. Om hunden drabbats av chock så kan man mildra effekterna av latent tramatiskt tillstånd genom att snarast ge hunden någon form av lugnade, från valeriana till lugnande utskrivet av veterinär, dock ej någon variant som bara är muskelavslappnande.
* Hormonella förändringar är även de en bidragande orsak till stress, främst pga könshormonerna drifterna som dom styr över. Här kom det en diskussion om aveln på könsprägel, där övermaskulina (och superfeminina) hundar premieras. Fenotypen är det vi ser men med fenotypen följer också en genotyp exempelvis ökad produktion av testosteron som ger övermaskulina djur och det är de ökade testosteronet som skapar problemen. Tänk själv på humöret på en människa som käkat anabola, inte alltid så trevliga typer...
* Smärta och sjukdom sätter igång hundens stress system och vid det här laget vet vi att långvarig stress är skadligt för kroppen, dess organ och immun system. Smärta och sjukdom på våra hundar är mycket vanligare än vi tror och skador på rygg och nacke hör till dom vanligare faktorerna. Egen reflektion, en hund med smärta kan ha lättare att reagera med ett osäkert/aggresivt beteende ex hunden morrar oftare, detta tar många människor som ett dominans problem och börjar därmed straffa hunden och använder sig av "håradre tag" detta ökar dessutom osäkerheten hos hunden osv osv. Resultat, istället för att "bara" vara stressad av sin smärta så hunden nu även stressad av hårda tränings metoder och osäkerhet.
* Näringsbrister ex kan post traumatisk stress orsaka näringsbrist. Det är inte ovanligt med näringsbrist på människor och inte på djur för den delen heller, särskilt inte om dom äter ett foder där vitamin och mineral halten är för låg eller där vit och min halterna inte stämmer med det deklarerade innehållet. Egen reflektion, vet att det vart med i hundsport för några år sedan angående hur väl hundfodren levde upp till det deklarerade innehållet och det var inte ovanligt att innehållet inte stämde med deklarationen.
Terapeutiska strategier, vid chock
* Akutchocksbehandling med lugnande ex valerina, indural (?), stesolid (?) ej clomikalm. Förklaring finns vid *chock/post traumatisk stress syndrom (ptss).
* Efterchock och stress - terapi, behandling.
- undvikande av stressande beteende, retningar.
- gör hunden operant ex genom klicker träning.
- mental aktivering.
- öka trytofan intaget.
- tillsätt B50 vitamin.
Viktiga signalsubstanser.
Gas -> tyrosin viktig aminosyra vid tillverkning av noradrenalin och dopamin. Finns vissa livsmedel som det finns mer tyrosin i ex majs, nötter, avocado, sesamfrö. (Dessa livsmedel kan ökas (dock ingen avocado till hundarna, överhuvudtaget) om man skulle vilja öka hundens gas händer högst sällan) Om man dock har en hund som behöver broms så ska dessa livsmedel minskas. Titta på ditt hundfoder om majs hör till dom 5 först nämnda ingredienserna!
Broms-> tryptofan viktig aminosyra vid tillverkning av seretonin. Finns vissa livsmedel som det finns mer tryptofan i ex kalkonkött, spenat, brunt ris, pumpafrön. Dessa livsmedel kan ökas i intag om man vill bättra hundens broms. Finns även ett (häst)foder tillskott som heter Equi calm som kan användas med fördel.
Seretonin ökar välbefinnandet.
Undrar om det finns någon som orkat läsa så här långt?
Hur som haver, alla blir saliga på sin tro. Denna föreläsning handlade om stress på hund och var mycket givande. Det mest givande var den genuina känslan som förmedlades, känslan om våra bästa vänners välbefinnande.
3 kommentarer:
WOW, gud vilket underbart inlägg.
Skulle så gärna velat vara där, stress/rädslor är så oerhört intressant.
Det är synd att inte hans föreläsning eller föreläsningar likt hans visas på TV.
Jag blir rädd när känd TV-profil skriver... "jag kan lära en hund att ex ligga på kommando på någon dag, varför skulle det ta flera veckor att lära en hund att inte skälla på andra hundar"
Hur kan en människa som ska vara såå kunnig inte se skillnad på dessa två moment/beteenden. Nytt moment "ligg" hunden har ingen relation till momentet utom när detta utförts frivilligt när hunden ska sova givetvis, detta är alltså inlärning på ett blankt A4 papper... Sluta skälla på andra hundar.. Ett beteende som redan utförts under lång tid med en yttre retning såsom annan hund, nervös matte/husse, kopplet stramar.. Ja hur kan hunden missa vad den ska göra. A4 arket är alltså fullt. Hade hunden inte haft någon som helst relation till annan hund hade dessa två kunnat jämföras...
Visst kan du få hunden att tillfälligt sluta skälla på hundar på en dag, men det är oftast genom att byta sceneriet, ex någon annans handhavande, chocka den, gå fram och tillbaka 440ggr i möte med annan hund. Men sen är vi tillbaka i verkligheten på samma promenad, samma husse/matte ja sceneriet/tecknen för utfall är tillbaka och då kommer även utfallen tillbaka. För kommando Ligg: hunden lägger sig. Kommando: nervös husse/matte, annan hund, vardags promenaden. Ja hunden flyger ut.Ligg kommandot är dessutom väldigt snällt då hunden kan relatera till kommandot.Hur ofta får hunden ett alternativt beteende att ta till vid möten? Den får skrik koppel ryck, men inget kommando vad den skulle gjort istället. Hunden antas bara veta att den inte får flyga ut i kopplet för att vi skriker NEJ.. Usch vad man är taskig mot sin hund i många fall, den har ju inte ens en chans att göra rätt..
Tjatet om "den ska inte", "den ska sluta" etc Men vad ska den göra då?? Man vill bara att den ska SLUTA med allt som enligt oss anses störande. Ungefär som om man kommit till ett prov där papperet är tomt och läraren berättar att endast MVG godtas, Du frågar givetvis då: men vad ska vi göra då? Det står ju inget på papperet? Du får då en ond blick, eller en linjal på fingrarna. Antar att vi alla efter provet vandrat till rektorn och klagat på oddsen att träffa rätt... Ja vi får säkerligen hjälp, men den stackars hunden då??
Slutklämmen då? I texten läser man: att den ska sluta skälla, när vi människor skäller kommer oftast frågan "varför skäller du?, men när hunden skäller så skäller den bara... En hund kan inte ha en anledning?? När hunden drar i kopplet, då drar den i kopplet?!
Vi är oerhört lata vad det gäller att läsa våra hundar och arbeta med våra hundar.
Måste säga att min 45kg klump varit oerhört förstående mot mig genom åren... Om bara jag varit det mot honom..
Knepigt att vara på samma ställe en hel dag och enda gången jag såg dig var mot slutet! Och när föreläsningen var slut så försvann alla väldigt fort! :o) Visst var det intressant!!
Vilken läsning och sammanfattning! :)
Klart man orkar läsa
Skicka en kommentar