fredag 2 juli 2010

BPH i Nyköping

Igår vid 9 tiden kom Anneli å Yra hit (www.bokskogens.bloggsida.se) och där började vår resa till Nyköping för att låta Yra, Våga och Jippie få prova på den nya beteende beskrivningen som håller på att utformas. Mer info här : www.kennet.skk.se/skk/?id=1088&sprak=sv . Resan tog ca 4 timmar men med trevligt sällskap så går tiden fort =) Anneli å Yra hade tid kl 14, Jippie kl 15 och Våga kl 17. Hundarna testas på olika stationer gällande *Främmande person, *Föremålslek, *Matintresse, *Visuell överraskning, *Skrammel, *Närmande person, *Underlag


Yra testar ett av tre underlag.

Tyvärr får man inga papper med sig därifrån iom att detta är utformning av ett test, hundarna som ställer upp nu blir en slags mall för hur rasen skulle kunna reagera i olika situationer. Förhoppningsvis kommer utformningen av testet gå bra så att det kommer finnas ett test för alla raser iom att MH är utarbetat för bruksraser och inte är optimalt för ex vinthundar. Därför välkomnar jag glatt ett test som kan användas som ett verktyg vad det gäller avel och mentalitet för vi kan ju inte få för ont om whippets med som är trygga och sunda.

Som sagt så får man inget papper med sig utan dom behölls på plats av gruppen av beskrivare. Man fick helt enkelt åka dit, testa sin hund på dom olika stationerna å sen åka hem. Men man upplever ju såklart sin hund på dom olika stationerna och blir mer eller mindre förvånad över sin hunds reaktioner. Det är faktiskt rätt många udda saker som händer hunden på mindre än en timme =)


Jippie undersöker själv skrammel.

Lilla Jippie var jag rätt intresserad av då hon aldrig blir skrämd, så jag var nyfiken på vad hon skulle göra om hon blev det. Men det var faktiskt inga oväntade beteenden från hennes sida. *Visuell överaskning var lugnt, likaså *skrammel som hon var framme och kollade själv (likt sin mor på MH), däremot reagerade alla hundar starkt på *närmande person men även där löste hon situationen. På ett av underlagen så tvekade hon och det var jag väl mest förvånad över då det aldrig är några problem annars.

Och lilla Vågisen går nu under smeknamnet "hårdisen" =) Jag är så jäkla glad över henne! Det är tydligen en fröken som jag har underskattat! Hon gjorde banan med glans och utan att tycka att något var dumt eller bli belastad. Hon var till och med lite fräck när hon blev hotad av *närmande person(se bilder nedan). Hihi. Det är gott när det är åt det hållet och inte åt det andra =)



Närmande person på långt håll.


Närmande person kommer närmare.


Närmande person ännu närmare.

Är glad över att vi åkte upp och lät våra hundar vara försöksdjur till detta test. Man lärde sig mer om sin egna hund och dess reaktioner i olika situationer. Tack Anneli för trevligt sällskap och för att du vart fotograf! Vi var åter hemma kl 00, fan va gött att man har semester!!!

3 kommentarer:

Sagoruna sa...

Å så spännande jag får ju vänta nästan 2 månader till, ska bli jättespännande att se hur Eira reagerar jag upplever ju henne som både tuff och ibland fegare än man kan tro ska bli så spännande!

Anneli sa...

Tack så jätte mycket för en suverän dag i Nyköping! Våra hundar e stencoola! *S*

Ina sa...

Goo Hårdisen:) Trevlig och lärorik resa ni fick:)