onsdag 28 december 2011

inför nyår


Hoppas ni alla har haft en riktigt god jul med nära och kära! Själv var jag hos mamma och pappa tillsammans med syster + man med familj. Det var både gott och trevligt som sig bör. Kvällen åkte jag å vovvarna till Ina å Stefan å hade det mys och nån gång på natten så hade vi en sista sittning julmat, gott var det men nu är man så trött påt att det får gärna dröja lite innan det är dax igen =)

Det är så innerligt gott att vara ledig, att få sova ut, att gå en promenad med hundarna innan man äter frukost, att äta frukost kl 14 på dan osv. Sömn i mängder har behövts och kommer troligtvis behövas ett tag till, ladda batterierna helt enkelt och långa stresslösa promenader, i mängder!

Anneli med Chico och Yra, Matilda med Melker, Me med Våga, Luna, Jippie å Nota, Cattis med Cappi, Quila, Stacie och Tonic! 11 hundar på 4 personer, skällde lite på MAtilda som drar ner på vårt medel med bara en hund ;-)  Tackar Cattis för bilden :)

Idag åkte jag till Cattis där jag mötte upp Anneli å Matilda så gick vi en liten promenad i en vacker "västkustisk" skog, det blir det absolut fler gånger, när jag har mer tid å slipper stressa.

Jo! För att komma till det som inlägget ska handla om, vovve + nyår så finns det ju lite man kan tänka på för att underlätta för sina 4 benta kompisar. I detta inlägget så kommer jag rikta mig till just whippets då olika rastyper är olika benägna och har olika trösklar gällande olika retningar och stimuli som såklart är individuellt även i en ras.
Överlag så tycker jag att whippets uppvisar väldigt få "normal" rädslor, dom kan hitta på annat istället :) Ingen av mina flickor är skotträdda (men Nota är åskrädd på "äldre dar") men såklart så ska man ge sina vänner den bästa möjliga möjlighet för att inte heller utveckla några rädslor
 Kan vara bra att redan nu ses till att vovven får ordentligt med motion och mental stimulans för att minska den lagrade energin inför nyårs smällandet. Samt att man den 31e ser till att vovven får en bra dag så att den är nöjd och att man planerar promenader och rastande så att det inte krockar med eventuellt smällande, särskilt med rastningar runt 12 slaget. Och självklart rastar du vovven i koppel :) Vid 12 slaget bör din vovve tryna gott i sin korg, soffa, säng, bur (öppen såklart) eller varthän den nanar gott. Man kan även ha på TV eller stereo för att dölja oväsendet, man kan även dra ner persienner eller dylik för att inte störa vovvens sömn med den färgglada himlen. Nåt gott att tugga på medan vi äter gott höjer såklart även "må bra" faktorn. Om det smäller och hunden reagerar så var precis som vanligt och låtsas inte om någonting, hundarna läser oss hela tiden och i såna här situationer är det extra viktigt att vi inte gör en grej av det. Skulle man ha en hund som reagerar så kan man ge hunden Valeriana, finns på apteket och är ett naturläkemedel, man kan även köpa DAP som finns på apoteket och i välsorterade djuraffärer. DAP finns som halsband, spray och som adapter till eluttaget. Sen ska man inte heller tveka att säga till barn med smällare att dom ska visa hänsyn och inte smälla när man kommer/går förbi med sin hund (tycker inte att barn överhuvudtaget ska ha smällare, hade jag haft barn så att jag varit rädd om mitt barn och inte låtit den få ha smällare, tillräckligt med olyckor händer varje år så man undrar om folk verkligen fattar så illa eller helt enkelt inte bryr sig?!). Man kan även ta å fira in det nya året genom att ta en sväng i bilen med vovven eller fira långt bort från raketer. Bearded collien Chessie som jag hade var otroligt ljudkänslig och denna tiden på året samt påsk var verkligen plågsam för oss och det var hemskt jobbigt för vid minsta ljud så reagerade hon med flykt och om hon då hade varit lös så hade olyckan varit ett faktum... Till slut fick hon kraftiga piller utskrivna från veterinär som gjorde att hon sov sig genom dagarna som var runt dessa högtider. 
Konstigt att man kan stifta lagar mot fildelning och annat men man kan inte bestämma att all fyrverkeri hantering ska ske i kommunen som står för ett vackert firande vid 12 slaget för dom som tycker det är roande, då vet man när man när det smäller och kan hantera situationen utefter det. Och smällare? Till vilken nytta? Ärligt? Skänk pengarna till bättre behövande istället för att bokstavligt talat bränna upp dom!

2 kommentarer:

Lena Olsson sa...

Du är allt en klok kvinna som tar upp detta med raketer.
Tur man bor på landet där närmsta grannen (600m bort inte skjuter raketer)
Så vi kommer att vara hemma med våra hundar och fira in de nya året i lugnan ro!!
Gott nytt år på dig!!
Lena

Elisabeth sa...

Klokt skrivet